Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Δείτε τ’ αστέρια να… σβήνουν στις 9 Αυγούστου

Η «Αστροπύλη» ανοίγει… σήμερα στη Βροντού Σερρών για όσους θέλουν να θαυμάσουν από πιο κοντά τα πεφταστέρια

Με… πεφταστέρια θα γεμίσει το Σάββατο το βράδυ ο ουρανός, καθώς οι Περσείδες θα κάνουν την εμφάνισή τους και φέτος. Οι «εραστές του ουρανού» μπορούν να σκαρφαλώσουν σε ύψος 1.200 μέτρων στη μαγευτική Βροντού Σερρών για να θαυμάσουν από πιο κοντά τη μεγαλειώδη και άκρως σαγηνευτική «βροχή των αστεριών».

«Οσοι ανέβουν στη Βροντού θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εκατοντάδες αστέρια να… σβήνουν στον ουρανό. Το φως του φεγγαριού δεν θα είναι δυνατό, γεγονός που θα βοηθήσει στην παρατήρηση. Επίσης, θα υπάρχουν και τηλεσκόπια με τα οποία όλοι θα μπορούν να βλέπουν άλλους πλανήτες»
το φαινόμενο εξηγείται ως εξής:
Πρόκειται για την ετήσια επίσκεψη μιας ροής σωματιδίων που σχηματίζουν τη Βροχή των Περσείδων. Ονομάζεται έτσι επειδή τα μετέωρα προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα και οφείλονται στα σωματίδια που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ. Οταν η Γη συναντά μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μετέωρα την ώρα. Τα συγκεκριμένα σωματίδια, με βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα περίπου τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: