Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

«Ιερός πόλεμος»...


...για τα Θρησκευτικά




Εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη, ξεσηκωμός από τους κληρικούς


Τα εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη και εκπαιδευτικούς φορείς αλλά και την καταδίκη από τους κληρικούς «εισέπραξε» χθες το υπουργείο Παιδείας εξαιτίας της απόφασής του με την οποία οι μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλοντας μια απλή υπεύθυνη δήλωση.

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έστειλε προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι από τη νέα σχολική περίοδο οι μαθητές που το επιθυμούν θα απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλοντας μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογήσουν την πράξη τους. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι μαθητές είχαν το δικαίωμα να απαλλαγούν με τον ίδιο τρόπο από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά στην υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να αιτιολογήσουν την επιλογή τους, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετές διαμαρτυρίες. Για λογαριασμό των ανήλικων μαθητών την υπεύθυνη δήλωση θα την υποβάλλουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, ενώ οι ενήλικοι οι ίδιοι. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας έλαβε τα εύσημα από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το θέμα το είχε επισημάνει από το 2002 καθώς, όπως τονίζει: «Η θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αποχής, ακόμη και ενός ορθόδοξου μαθητή, από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση». Πρέπει να τονιστεί ότι στις αλλεπάλληλες πιέσεις του προς τη διευθέτηση του θέματος το υπουργείο Παιδείας απαντούσε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι θα είχε «γενικότερες επιπτώσεις» το μέτρο αν το υλοποιούσε.

Θετικός προς την απόφαση είναι και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης, που τονίζει ότι η ρύθμιση αυτή κινείται στο πλαίσιο των προβλέψεων του Συντάγματος και προσθέτει ότι επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των μαθητών είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Διαφορετική άποψη για το θέμα έχουν οι κληρικοί. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Π. Ευστάθιος Κολλάς χαρακτηρίζει την εγκύκλιο «απαράδεκτες συμπεριφορές της Πολιτείας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: