Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η "ατσάλινη φωλιά"


Ως «φωλιά του πουλιού» είναι -παγκοσμίως- γνωστή μια παραδοσιακή κινεζική σπεσιαλιτέ! Λένε, λοιπόν, ότι αυτή ενέπνευσε τους αρχιτέκτονες για το σχεδιασμό του μεγαλοπρεπούς Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου. Ετσι, δημιούργησαν μια ολοκληρωτικά ατσάλινη κατασκευή αντιγράφοντας τη φωλιά του πετροχελίδονου. Εξάλλου, και τα 450.000.000 δολάρια ως κόστος ενός θαύματος δεν δόθηκαν για μια φθηνή κατασκευή!
Κατ’ αρχάς, ως δημιούργημα κινεζικό (έστω διά χειρών Αγγλων και Ελβετών αρχιτεκτόνων) είχε όταν κατασκευαζόταν και έχει και τώρα που κατασκευάστηκε πολλές -για τον υπόλοιπο κόσμο- ιδιαιτερότητες. Παράδειγμα; Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακουστική. Οι δυνατότητες της «Φωλιάς του Πουλιού» συγκρίνονται άνετα -όπως λένε οι κατασκευαστές της- με της «πλέουσας» (επειδή η οροφή της καταλήγει σε ιστία και πανιά) Οπερας του Σίδνεϊ. Και μπορεί η Κίνα να -λέει ότι- είναι Λαϊκή Δημοκρατία, αλλά… οι 140 υπερπολυτελείς σουίτες στον τέταρτο όροφο θα εντυπωσίαζαν ακόμη και το «μετρ» της χλιδής Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, οι Κινέζοι (χωρίς στάλα υπερβολής…) έφτιαξαν ένα θαυμαστό έργο. Τέτοιο μάλιστα, ώστε να πάρει θέση πίσω από το Σινικό Τείχος στην κατάταξη των αξιοθέατων της αχανούς χώρας που έχει ρίζες πολιτισμού στα βάθη των αιώνων. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι απόλυτα διαφορετικό από το αρχαίο ελληνικό στάδιο», ανέφερε ο Λι Ξίνγκγκανγκ, επικεφαλής της κινεζικής αρχιτεκτονικής ομάδας. «Κινεζικά στάδια δεν υπάρχουν. Αναζητήσαμε μια ιδέα με τη σκέψη στο παρελθόν και με το βλέμμα στο μέλλον. Καταλήξαμε στη “Φωλιά του Πουλιού”. Ενα θέμα το οποίο θα αφήσει στην αιωνιότητα αυτό το στολίδι του Πεκίνου για τη διαφορετικότητά του»…
Οι Κινέζοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία. Ακόμα και σε οικολογικά θέματα. Η Οργανωτική Επιτροπή ποντάρει στο τρίπτυχο «πράσινο – τεχνολογία – ανθρωπισμός».
Σύμφωνα με τον Γιανγκ Γουεϊγκουάνγκ, αναπληρωτή διευθυντή Μητροπολιτικής Ερευνας και Τεχνολογικής Επιτροπής του Πεκίνου, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε τρεις τομείς: Στο θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, στα οικολογικά τους χαρακτηριστικά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τα πέντε από τα μεγαλύτερα στάδια των Ολυμπιακών – η «Φωλιά του Πουλιού», ο «Υδάτινος Κύβος», το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Τεχνολογίας, όπου θα διεξαχθεί το μπάντμιντον, το γήπεδο τένις στο Πέκινγκ και το κολυμβητήριο του Γινγκντόνγκ χρειάστηκαν 150.000 τόνοι ατσάλι. Πέρα από την καινοτόμο σχεδίαση, είναι δομημένα ώστε να αντέχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές, ακόμα και σεισμούς 10 ρίχτερ! Η κατασκευή έγινε με νέα τεχνολογία τήξης των μετάλλων στα θεμέλια. Εξοικονομήθηκαν πολύτιμες ημέρες στα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Ολα τα στάδια απολαμβάνουν τον κινεζικό ήλιο. Ακόμη και στα κλειστά το φως της ημέρας εισβάλλει και επιτρέπει όχι μόνο τη μειωμένη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε εγκατάσταση αλλά και την εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας μέσω μικρών διακριτικών ηλιακών συσσωρευτών για τις ενεργειακές ανάγκες κάθε σταδίου. Τα νέα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν στις κατασκευές επιδέχονται περισσότερη απορρόφηση νερού. Οι πρώτες ύλες είναι ανθεκτικότερες. Στο στάδιο της σκοποβολής και στο ποδηλατοδρόμιο του Λαοσάν οι οροφές είναι κεκλιμένες. Σε περίπτωση βροχόπτωσης το νερό θα επαναχρησιμοποιηθεί για το πότισμα του πρασίνου στους περιβάλλοντες χώρους. Το ίδιο ισχύει και για τα υπολείμματα νερού από το άδειασμα και την επαναπλήρωση της πισίνας στον «Υδάτινο Κύβο» και στο κολυμβητήριο του Γινγκντόνγκ. Στον κύριο χώρο διεξαγωγής των αθλημάτων υπάρχει πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στον αντίποδα της λάμψης από την εικόνα της «Φωλιάς του Πουλιού» έρχεται, πάντως, η… σκιά της ανθρωποθυσίας στο βωμό της κατασκευής του. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι (αριθμός ο οποίος δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα) έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι στο επιβλητικό αλλά και πανέμορφο δημιούργημα. Δεκάδες χιλιάδες ψυχές μόχθησαν κάτω από πολύ δύσκολες μέχρι και κακές συνθήκες για να απλωθεί στα περίπου 300 στρέμματα και σε ύψος 70 μέτρων. Οι αμοιβές ήταν 3 ευρώ ημερησίως για τους ανειδίκευτους και 6 για τους ειδικευμένους εργάτες. Αυτή, όμως, είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού…

To δικό μας σχόλιο χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης αλλά μόνο αναπόλησης είναι αυτή η εικόνα ...με περισσότερο αττικό ουρανό παρά ατσάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: