Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

ολική έκλειψη ηλίου !!!




Η μέρα θα γίνει νύχτα την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2008 στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας. Ο λόγος για την ολική έκλειψη Ηλίου “που θα διαρκέσει περίπου δύο λεπτά”, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, επικεφαλής δεκαμελούς αποστολής που θα παρακολουθήσει το φαινόμενο στο προάστιο Ακαντεμγκοροντόκ της πόλης Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας.
Η ελληνική αποστολή ήδη αναχώρησε σήμερα (Παρασκευή 25 Ιουλίου) από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Θα πάρει μέρος σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης του Ηλίου. "Ξαφνικά όλα σκοτεινιάζουν. Αρχίζουν και φαίνονται τα αστέρια. Πέφτει η θερμοκρασία περίπου κατά δέκα βαθμούς και φυσάει μανιωδώς". Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ περιγράφει το φαινόμενο της ολικής έκλειψης του Ηλίου. Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ συνεχίζει να περιγράφει το φαινόμενο: "τα ζώα νομίζουν ότι σκοτεινιάζει και πάνε να κοιμηθούν. Μετά όμως από δύο τρία λεπτά, όταν περάσει η Σελήνη και αρχίσει και βγαίνει ξανά ο Ήλιος, τα ζώα ξυπνούν, πηγαίνουν για φαγητό". Στη χώρα μας θα είναι μόλις ορατή ως μερική έκλειψη με πολύ μικρό κάλυψης (-5%). Θα είναι ορατή μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα. "Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όποιος κοιτάξει τον ήλιο θα πρέπει να έχει προστατευμένα τα μάτια του με κάποιο φίλτρο", συμβουλεύει ο κ. Σειραδάκης.
Ο κ. Σειραδάκης εξηγεί τι συμβαίνει κατά την ολική έκλειψη του Ηλίου. "Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη μας και κατά την περιφορά της αυτή κάθε λίγο και λιγάκι -περίπου κάθε έξι μήνες- μπαίνει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Τότε αποκόπτει το φως του Ήλιου να φτάσει στη Γη μας. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε έχουμε έκλειψη Ηλίου. Τότε σκοτεινιάζουν τα πάντα γύρω μας. Είναι ένα περίεργο φαινόμενο και δημιουργεί στον άνθρωπο περίεργα αισθήματα. Είχα παρακολουθήσει την ολική έκλειψη Ηλίου από το Καστελόριζο στις 29 Μαρτίου του 2006 και το φαινόμενο ήταν καταπληκτικό και συνάμα μη φυσικό. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά συναισθηματικά είναι μη φυσικό".
Όπως επισημαίνει ο κ. Σειραδάκης, άλλη μία ολική έκλειψη Ηλίου θα γίνει του χρόνου στη Σαγκάη και θα διαρκέσει έξι λεπτά. "Θα είναι από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια εκλείψεις που συμβαίνουνε ποτέ. Η επόμενη έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2088. Είναι σπάνια φαινόμενα".
Η σκιά της Σελήνης πέφτει στην επιφάνεια της Γης και έχουμε την έκλειψη Ηλίου, όχι σε ολόκληρη τη Γη αλλά σε μία ζώνη πλάτους περίπου 200 χιλιομέτρων. Καθώς η Σελήνη προχωρά ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, αυτή η ζώνη των 200 χιλιομέτρων προχωρά. Αφήνει το ίχνος της πάνω στην επιφάνεια της Γης. "Η συγκεκριμένη ολική έκλειψη του Ήλιου", λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, "ξεκινά ουσιαστικά από τον αρκτικό κύκλο στο Βόρειο Καναδά. Περνά από τη Βορειοδυτική Ρωσία, από τα σύνορα Καζακστάν, Μογγολίας, Ρωσίας, όπου θα βρίσκεται και η ελληνική αποστολή. Μετά θα προχωρήσει μέσα στη Μογγολία και θα καταλήξει στη Βόρεια Κίνα".

Όσοι είχαν την τύχη να δούν μια ολική έκλειψη του Ηλίου, λένε με βεβαιότητα, ότι κανένα φυσικό φαινόμενο δεν είναι πιο εξαίσιο, εντυπωσιακό, μεγαλοπρεπές και επιβλητικό. Καμμιά περιγραφή, όσο αναλυτική και αν είναι, δεν μπορεί να προϊδεάσει τον παρατηρητή για τα τις εικόνες που θα αντικρίσει και για τα συναισθήματα που θα τον κατακλύσουν, καθώς η ημέρα θα γίνει νύχτα, θα λάμψουν τα άστρα που είναι κοντά στον Ήλιο, και γύρω από τον καλυμμένο ηλιακό δίσκο θα ξεπροβάλει το ηλιακό στέμμα, ενώ επί τής Γής πνέει πλέον ο λεγόμενος "άνεμος τών εκλείψεων". Η σκιά τής σελήνης φαίνεται σάν μία κινουμένη στήλη καπνού και ο παρατηρητής νομίζει ότι θα ξεσοάσει καταιγίδα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: