Η στέβια, με την επιστημονική ονομασία Stevia rebaudiana bertoni, που είναι το παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γκουαρανών, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη αλλά το μυστικό της είναι ότι δεν έχει ούτε μία θερμίδα. Είναι ήδη δημοφιλές γλυκαντικό στην Κίνα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει την Παραγουάη σε παραγωγή στέβιας, καθώς καλλιεργεί σήμερα στέβια σε 200.000 στρέμματα, ενώ οι καλλιέργειες στην Παραγουάη περιορίζονται στα 15.000 στρέμματα, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς.
Από την Παραγουάη και την Κίνα ήρθε και στην Ελλάδα το... μαγικό για μία λεπτή σιλουέτα γλυκαντικό. Ήδη σε τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Καρδίτσας καλλιεργείται πειραματικά το φυτό στέβια με βασικό στόχο και σκοπό να το γνωρίσουν οι παραγωγοί. Πιο συγκεκριμένα, αγρότες από τα χωριά Λεοντάρι, Άμπελο, Καρποχώρι και Μητρόπολη έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη στέβια.
Χρηματοδότηση της καλλιέργειας
Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντινομάρχης Καρδίτσας, κ. Μιχάλης Καρατσιώρης, στα πλαίσια της προσπάθειας εξεύρεσης εναλλακτικών καλλιεργειών η Νομαρχία Καρδίτσας χρηματοδοτεί το πρόγραμμα της πειραματικής καλλιέργειας στέβιας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Θα υπολογιστεί το κόστος και η οικονομικότητα της νέας καλλιέργειας, για να δούμε κατά πόσο η στέβια αποτελεί τη νέα εναλλακτική λύση για τους αγρότες μας και να στηρίξει τόσο το εισόδημα όσο και την απασχόληση εκείνων που θα εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια».Από την Παραγουάη και την Κίνα ήρθε και στην Ελλάδα το... μαγικό για μία λεπτή σιλουέτα γλυκαντικό. Ήδη σε τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Καρδίτσας καλλιεργείται πειραματικά το φυτό στέβια με βασικό στόχο και σκοπό να το γνωρίσουν οι παραγωγοί. Πιο συγκεκριμένα, αγρότες από τα χωριά Λεοντάρι, Άμπελο, Καρποχώρι και Μητρόπολη έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη στέβια.
Χρηματοδότηση της καλλιέργειας
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντιθέτως, έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Πλεονέκτημα είναι επίσης και η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της στέβιας, η οποία δεν αλλάζει μορφή ακόμη και σε θερμοκρασία έως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου